Dezynfekcja wody pitnej

Autor: Wolfgang Roeske


Uzyskanie czystej pod względem sanitarnym wody dla potrzeb konsumpcyjnych oraz gospodarczych jest aktualnym wyzwaniem dla współczesnej technologii uzdatniania i odnowy wody. Znajomość natury mikroorganizmów oraz fizykochemicznych i procesowych podstaw ich eliminacji ze środowiska wodnego decyduje o właściwym doborze dezynfektantów a także układów aparaturowych do dezynfekcji. Prawidłowe postępowanie przy wyborze sposobu i prowadzenia dezynfekcji wody decyduje o bezpieczeństwie sanitarnym, wpływając istotnie na zdrowie jej konsumentów.



Pozycja kierowana do Państwa obejmuje całokształt zagadnień procesowych związanych z istotnym zagadnieniem prawidłowej, nowoczesnej dezynfekcji wody przeznaczonej na cele gospodarcze, ze szczególnym uwzględnieniem wody do picia. Sądzimy, że będzie stanowiła zwarte kompendium wiedzy o tym istotnym zagadnieniu, będąc jednocześnie cennym uzupełnieniem bibliotek inżynierskich oraz będzie służyła realizacji zagadnień projektowych i procesów dydaktycznych. Sposób prezentacji poszczególnych jej rozdziałów stanowi z tej pozycji również ciekawą lekturę nie tylko dla specjalistów z zakresu uzdatniania wody.

Pragniemy podziękować Panu Doktorowi Dieterowi Hohm za możliwość publikowania niniejszej pozycji oraz cenne rady podczas przygotowywania jej polskiego wydania.

  • Grecy i Rzymianie
  • Średniowiecze
  • Epoka odkryć i wynalazków
  • Czasy nowożytne
  • Tablica chronologiczna
3. Mikroorganizmy chorobotwórcze w wodzie
  • Pojęcia z zakresu mikrobiologii
  • Mikroorganizmy chorobotwórcze
    - Bakterie
    - Wirusy
    - Pierwotniaki
4. Przepisy i wytyczne
  • Prawo ochrony przed infekcjami
  • Niemieckie rozporządzenie o wodzie pitnej
    - Parametry mikrobiologiczne
    - Parametry chemiczne
    - Parametry wskaźników
    - Środki chemiczne do uzdatniania i dezynfekcji wody
    - Metody dezynfekcji wody
  • Zbiór wytycznych Niemieckiego Zrzeszenia d/s Gazu i Wody (DVGW)
  • Normy
    - Normy DIN EN ISO: Właściwości wody
    - Normy DIN EN ISO: Środki chemiczne do uzdatniania wody
    - Normy DIN EN ISO: Metody pomiarowe. Technologia.
5. Dezynfekcja wody pitnej
  • Pojęcia i definicje z zakresu dezynfekcji wody
  • Środki dezynfekcyjne
6. Środki chemiczne do chlorowania i utleniania
  • Chlor gazowy
  • Podchloryn sodowy
  • Podchloryn wapniowy
  • Dwutlenek chloru
  • Dwuchloroizocyjanian sodowy
  • Ozon
  • Nadtlenek wodoru
  • Nadmanganian potasu.
7. Technologia chlorowania wody
  • Definicje pojęć z zakresu chlorowania
  • Urządzenia i instalacje do dozowania chloru gazowego
    - Urządzenia do odparowania chloru
    - Urządzenia zabezpieczające
    - Płuczki chloru gazowego
  • Urządzenia do dozowania podchlorynu sodowego
  • Urządzenia do otrzymywania chloru metodą elektrolizy
    - Elektrolizery komorowe rurowe
    - Elektrolizery membranowe
    - Urządzenia do elektrolizy kwasu solnego
    - Utlenianie anodowe
  • Urządzenia do dozowania podchlorynu wapniowego
  • Urządzenia i instalacje do wytwarzania i dozowania dwutlenku chloru
    - Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i chloru
    - Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i kwasu solnego
  • Mobilne urządzenia do dezynfekcji chlorem
    - Przeprowadzanie dezynfekcji
    - Wstępne oczyszczanie i płukanie
    - Dezynfekcja zbiorników
    - Dezynfekcja przewodów
    - Przewoźne i przenośne urządzenia do chlorowania
  • 8. Technologia ozonowania wodya
    • Definicje pojęć z zakresu ozonowania
    • Uzdatnianie wody pitnej ozonem
    • Urządzenia i instalacje do wytwarzania ozonu
    • Systemy wprowadzania ozonu do wody
    • Usuwanie ozonu pozostałego
    • Przepisy bezpieczeństwa
    9. Dezynfekcja wody promieniami ultrafioletowymi (UV)
    • Definicje pojęć z zakresu dezynfekcji UV
    • · Urządzenia do dezynfekcji promieniami ultrafioletowymi
      - Wymagania i warunki techniczne dla urządzeń do napromieniowania UV
    • Wymagania dotyczące jakości wody
    10. Filtracja membranowa
    • Definicje pojęć z zakresu filtracji membranowej
    • Zasada działania filtracji membranowej
    • Wymagania stawiane modułom membranowym
    • Części składowe stacji filtrów membranowych
    • Metody eksploatacji
      - Przywracanie przepuszczalności membran
      - Fouling i biofouling (blokowanie i biologiczne blokowanie membran)
    11. Przegląd metod dezynfekcji
    • Ocena metod dezynfekcji
    • Porównanie kosztów środków dezynfekcyjnych
    12. Kontrola jakości wody
    • Użycie przyrządów pomiarowych
    • Umieszczenie przyrządów pomiarowych
    • Temperatura
    • Wartość pH
    • Mętność
    • Chlor
    • Dwutlenek chloru
    • Potencjał redox
    • Ozon
    • Absorpcja promieniowania UV
    13. Literatura
    14. Skorowidz

Zamów teraz