Treści prezentowane w niniejszym tomie mogą być pomocne w rozwiązywaniu problemów projektowych i eksploatacyjnych oraz służyć pracownikom administracji i instytucji kontrolnych. Niniejsza pozycja może stanowić również cenne uzupełnienie bibliotek akademickich.
Techniki uzdatniania wody
- Rys historyczny.
- Pojęcie „wody do picia”.
- Wymagania przy uzdatnianiu wody przeznaczonej do picia.
- Granice techniki uzdatniania wody.
Wymiana gazów
- Teoretyczne podstawy wymiany gazów między fazami powietrza i wody.
- Równowaga wymiany gazowej.
- Aparaty do wymiany gazów w uzdatnianiu wody do picia.
- Charakterystyka typów aparatów.
- Projektowanie aparatów do wymiany gazów.
- Granice stosowalności metod.
Koagulacja, sedymentacja i flotacja
- Koagulacja.
- Sedymentacja.
- Flotacja.
- Wykaz parametrów.
Podstawy filtracji wgłębnej
- Eksploatacja i rozwiązania konstrukcyjne filtrów wgłębnych.
- Makroskopowy opis zachowania się filtrów.
- Kryteria projektowania i eksploatacji filtrów pospieszn.
- Zmiana skuteczności filtracji przez dawkowanie polimerów.
- Wpływ geometrycznej struktury powierzchni materiałów filtracyjnych na pracę filtra.
- Nowe założenia do wzrostu wydajności filtracji wgłębnej.
Techniki membranowe
- Membranowe techniki filtracji.
- Odwrócona osmoza i nanofiltracja.
- Równania aproksymacyjne do projektowania instalacji odwr. osmozy i nanofiltracji.
- Zachowanie się membran do odwróconej osmozy w trakcie separacji.
- Zachowanie się membran do nanofiltracji w trakcie separacji.
- Zastosowania w uzdatnianiu wody do picia.
- Ultrafiltracja i mikrofiltracja.
- Membrany i moduły.
- Założenia do opisu przepływu filtratu.
- Elektrodializa.
- Możliwości zastosowania w uzdatnianiu wody do picia.
Wymiana jonów
- Wymieniacze jonowe (jonity).
- Właściwości jonitów opartych na żywicach sztucznych.
- Zdolność jonowymienna.
- Równowaga jonowymienna i selektywność.
- Kinetyka jonowymienna.
- Stabilność żywic jonowymienn.
- Zastosowanie jonitów w uzdatnianiu wody do picia.
- Zmiękczanie częściowe w drodze wymiany obojętnej.
- Zmiękczanie częściowe w połączeniu z dekarbonizacją.
- Eliminacja azotanów.
- Odsalanie częściowe.
- Redukcja rozpuszczonego węgla organicznego (DOC).
- Eliminacja metali ciężkich.
Adsorpcja
- Zakres stosowalności węgla aktywowanego.
- Równowaga adsorpcji.
- Równowagi adsorpcji poszczególnych składników.
- Kinetyka procesu adsorpcji.
- Technologiczne możliwości wykorzystania procesów adsorpcji w gospodarce wodnej.
- Zastosowanie węgla aktywowanego pylistego.
- Zastosowanie węgla aktywowanego ziarnistego.
- Specjalne techniki procesów przetwórczych wykorzystujące węgiel pylisty.
Utlenianie chemiczne
- Utlenianie, redukcja, potencjał redoksowy, napięc. redoksowe.
- Chlor, dwutlenek chloru.
- Ozon.
- Produkty reakcji utleniaczy.
- Reakcje ozonu ze składnikami wody.
- Stopień ozonowania w uzdatnianiu wody do picia.
- Nadtlenek wodoru, nadtlenodisiarczan disodowy, nadtlenodisiarczan monopotasowy.
- Reakcje nadtlenku wodoru z zawartymi w wodzie składnik.
- Kombinowane zastosowanie ozonu i nadtlenku wodoru.
- Nadmanganian potasu.
- Reakcje nadmanganianu potasu z zawartymi w wodzie składnikami.
- Tlen.
- Dawkowanie, wartości graniczne, przeznaczenie.
Procesy biologicznego uzdatniania wody do picia
- Zasady biologicznych procesów uzdatniania.
- Podział i właściwości mikroorganizmów.
- Bakteryjna wymiana masy.
- Biologiczna eliminacja organicznych składników wody.
- Wykorzystywanie biodegradacji w filtrach pośpiesznych i filtrach z węglem aktywowanym.
- Zasiedlanie filtrów do uzdatniania wody mikroorganizmami.
- Biologiczna eliminacja związków amonowych (nitryfikacja).
- Biologiczna eliminacja azotanów.
- Metody usuwania azotanów za pomocą jonitów.
- Usuwanie azotanów metodą membranową.
- Czynniki pomocnicze przy rozstrzyganiu o planowaniu, budowie i eksploatacji instalacji do eliminacji azotanów.
Sztuczne wzbogacanie wód gruntowych i pasaż w gruncie
- Techniki infiltracji.
- Infiltracja podziemna.
- Infiltracja brzegowa.
- Mechanizmy oczyszczania.
- Sprawność oczyszczania.
- Substancje w postaci cząstek zawieszonych / koloidalnych.
- Mikroorganizmy i zarazki chorobotwórcze.
- Substancje organiczne
- Substancje śladowe i ksenobiotyczne.
- Możliwości stosowania i warunki brzegowe.