Wykorzystanie procesów membranowych w uzdatnianiu wody

Autor: M.Bodzek i K.Konieczny


Książka ujmuje zagadnienia techniczne i teoretyczne oczyszczania i uzdatniania wody do picia i wody przemysłowej z wykorzystaniem metod membranowych.

Zmiany zachodzące w dostępie do czystej wody oraz zmiany w przepisach dotyczących wymagań jej jakości sygnalizują przyszłe tendencje jej uzdatniania. Do najważniejszych należy zaliczyć wdrażanie nowych metod separacji, w tym metod membranowych. Skuteczność metod membranowych pozwala sądzić, że będą one uzupełniały bądź zastępowały obecne techniki uzdatniania wody.

Książka skierowana jest do projektantów, pracowników naukowych i studentów oraz do specjalistów gospodarki wodno-ściekowej zatrudnionych w przemyśle i administracji samorządowej.

  1. WODA W PRZYRODZIE
    • Zasoby wodne
    • Wody naturalne - charakterystyka, znaczenie i zanieczyszczenie
    • Ilościowe i jakościowe podstawy wyboru wód do zaopatrzenia w wode do picia
    • Jakość wody w przepisach WHO i UE oraz w przepisach polskich
    • Stan wiedzy i tendencje rozwojowe technologii uzdatniania wody
      • Główne uwarunkowania w oczyszczaniu wody do picia
      • Poziom rozwoju technologii uzdatniania wody
      • Systemy technologiczne współczesnych zakładów uzdatniania wody oraz tendencje rozwojowe
      • Dezynfekcja i jakość wody w sieci wodociągowej
  2. MEMBRANOWE TECHNIKI SEPARACJI MIESZANIN
    • Procesy separacji w inżynierii środowiska
    • Membrany i procesy membranowe
      • Ciśnieniowe techniki membranowe
      • Dyfuzyjne techniki membranowe
      • Prądowe techniki membranowe
    • Konstrukcja modułów mwmbranowych
      • Moduły z membranami o przekroju kołowym
      • Moduły z membranami płaskimi
    • Projektowanie systemów membranowych
    • Transport masy w ciśnieniwych procesach membranowych
      • Polaryzacja stężeniowa
      • Zjawisko powlekania (blokowania) membran - "fouling"
      • Transport i "fouling: koloidów i zawiesin
      • Osady substancji mineralnych w procesie filtracji membranowej - "skaling"
    • Modele transportu masy w warstewkach przymembranowych wykorzystywanych w filtracji membranowej wód naturalnych
      • Model Hermii
      • Model "strumienia krytycznego
      • Model odnawiania powierzchni
    • Metoda zapobiegania niekorzystnym zjawiskom zmniejszającym wydajność membrany
      • Ocena stopnia powlekania mambran ("foulingu")
      • Wstępne przygotowanie nadawy przed filtracją membranową
      • Czyszcenie i mycie membran
      • Optymalizacja parametrów procesowych filtracji membranowej
      • Modyfikacja własniści powierzchniowych membrany
  3. SYSTEMY MEMBRANOWE W UZDATNIANIU WÓD NATURALNYCH
    1. Odsłanianie wód powierzchniowych i podziemnych
    2. Metody termiczne
    3. Odwrócona osmoza
      • wstępne oczyszczanie wody
      • system membranowy
      • końcowe uzdatnianie wody odsolnej
      • odzysk energii
    4. Elektrodializa
    5. Destylacja membranowa
    6. Hybrydowe procesy odsalania
    7. Rozważania energetyczne
    8. Koszty odsalania
    9. Odsalanie a środowisko
    10. Rozwój przemysłu do odsalania
    11. Wykorzystanie nanofiltracji w uzdatnianiu wody do picia i na potrzeby gospodarcze
    12. Procesy nanofiltracji i mechanizmy separacji składników roztworu
    13. Modele matematyczne w analizie wysokościowych procesów membranowych
      • Równanie Kedem-Katchalsky'ego i jego modyfikacje
      • Model Nernsta-Planca
    14. Nanofiltracja w uzdatnianu wody
      • Zmiękczanie wody
      • Usuwanie związków organicznych
      • Usuwanie mikrozanieczyszczeń: pestycydy, trihalometany, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, ftalany, steroidowe hormony płciowe
    15. Przykłady zastosowania nanofiltracji i mikrofiltracji w procesie uzdatniania wody
      • Usuwanie zanieczyszczeń z wody metodą bezpośredniej ultrafiltracji i mikrofiltracji
      • Usuwanie substancji rozproszonych i mikroorganizmów
      • Usuwanie substancji organicznej (NOM)
    16. Usuwanie toksycznych mikrozanieczyszceń i lotnych związków organicznych
      • Metale
    17. Fouling membran UF i MF
      • Wpływ własności NOM na fouling
      • Wpływ substancji nieorganicznej na fouling
      • Wpływ materiału membrany na fouling
      • Zapobieganie foulingowi membrany
    18. Efekt uzdatniania wody w procesie filtracji membranowej
    19. Schematy prowadzenia procesu UF/MF wód naturalnych na skalę przemysłową
    20. Proces hybrydowy koagulacja-ultrafiltracja/mikrofiltracja
    21. Proces hybrydowy absorpcja na węglu aktywnym-ultrafiltracja/mikrofiltracja
    22. Proces hybrydowy koagulacja-UF/MF
    23. Efekt uzdatniania wody w procesie filtracji membranowej
      • Mechanizm polepszenia wydajności w układzie koagulacja-UF/MF
      • Zaleta stosowania PAC w porównaniu z absorpcją na granulowanym węglu aktywnym
      • Kryteria wyboru pylistego węgla aktywnego
    24. Inne procesy hybrydowe
      • Bioreaktory membranowe - usówanie azotanów
      • Układ hybrydowy filtracja biologiczna - ultrafiltracja/mikrofiltracja
      • Układ hybrydowy ozonowanie - ultrafiltracja/mikrofiltracja
      • zmiękczanie jak i metoda ograniczenia foulingu przed mikrofiltracją, lub ultrafiltracją
    25. Pracujące instalacje w pełnej skali technicznej
      • Technologia Aquasocure
      • Efektywność wybranych, dużych instalacji technicznych
    26. Koszty produkcji wody do picia za pomocą niskociśnieniowych technik membranowych
      • Czynniki określające wielkość kosztów produkcji wody
      • Modelowanie kosztów niskociśnieniowych procesów membranowych
    27. Techniki membranowe w przygotowaniu wody do celów przemysłowych
      1. Uzdatnianie wód kopalnianych wody
      2. Zaawansowane techniki membranowe w przygotowaniu wody do picia

Zamów teraz